De hyperlænker du finder i dette indlæg er af kommerciel karakter og dermed er indholdet sponsoreret."

Er du også træt af at sidde i en ubehagelig stol dagen lang? Døjer du med problemer med ryg eller nakke? Så er det på tide at få skiftet kontorstolen ud. Vi har i denne guide lavet et overblik over alle de ting, du skal være opmærksom på, når du skal finde den rigtige kontorstol til dine behov.

Størrelse og model

Som udgangspunkt bør du overveje, om du er mest til et lille ryglæn eller en lidt større ryg. Et lille ryglæn kan støtte dig i lænden, især når du arbejder fremadrettet ved skrivebordet. Det giver dig god mulighed for at strække ud og få en god holdning og få aktiveret musklerne i ryggen. Et større ryglæn er godt til at gribe dig, når du læner dig bagover, og det er især en fordel, hvis du f.eks. skal sidde og føre mange telefonsamtaler.

Hvis du sidder meget og længe ved dit skrivebord, kan det være en god idé at vælge en kontorstol med fremadgående vip, så du ikke skal strække dig unødigt fremover for at nå. Et skråt sæde kan hjælp dig med at strække ryggen og aktivere dine muskler.

Hvis du gerne vil ændre sidestilling meget i løbet af en dag, sætter du ordentlig gang i cirkulationen og opbygger muskler. Til dette formål er det nødvendigt med en kontorstol med vip, så du får bevæget dig mere i løbet af dagen. Her kan det desuden være en god idé at kombinere kontorstolen med et hæve-sænkebord, så du også kan stå op i løbet af dagen.

Hvis du har dårlig ryg, kan du få meget ud af f.eks. en saddelstol, også kaldet ståstøttestol. Den strækker nemlig ryggen ud og forbedrer din holdning. Den giver også fri bevægelse til benene og styrker derved blodcirkulationen og holder trætheden væk fra både ben og fødder. En ståstøttestol er generelt en god løsning, da man ikke kan sidde forkert på den.

Indstilling og højdejustering

Hvis kontorstolen ikke kan justeres efter dine behov, kan selv den bedste og dyreste kontorstol ikke gøre noget godt for dig. Det er derfor en god idé at vælge en kontorstol, der kan indstilles til at støtte din ryg og læn. Du bør justere kontorstolen således at dine knæled åbner sig op i en over 90 grader vinkel, og så bør du sørge for at dine fødder har god kontakt med underlaget. Derudover skal du heller ikke have sæde for mere end 2/3 del af dit lårben, da det ellers kan skære af for dit blodomløb.

Betræk og hjul

Når du skal vælge en kontorstol, skal du også vælge betræk, enten kunststof, uld eller skind. Uld er et godt valg, når man ønsker stor slidstyrke og smudsafvisende overflade, imens skind er et godt valg, hvis man gerne vil have et betræk, der holder sig pænt år efter år og er nemt at rengøre.

Derudover kommer kontorstole med enten bløde eller hårde hjul. De hårde hjul er et godt valg til gulvtæpper, da de her kører let henover uden modstand. De bløde hjul fanger i stedet underlaget, så det ikke bliver trukket hen af gulvet. Det er godt til både linoleum, trægulve og køreplader eller bare generelt til hårde underlag.

Armlæn

Armlæn er generelt populære ekstraudstyr til en kontorstol. Det er dog ikke det ideelle valg til alle. Hvis du taler meget i telefonen, er det en fantastisk ting, men hvis du derimod arbejder meget ved computeren, kan du godt risikere at armlænene støder imod skrivebordet.

Du kan finde et stort udvalg af kontorstole her: https://moeblertilkontor.dk/.